Doprava zdarma nad 1500 Kč + 5% sleva na první nákup pro registrované Zaregistrujte se :) Zasíláme i na SK. 

Kombucha: Starodávný elixír zdraví

22.07.24 246x přečteno

Sdílet



Kombucha

Už jsi slyšel/a o nápoji zvaném kombucha? Věříme, že rozhodně ano. V posledních letech zažívá kombucha neuvěřitelný boom. Tento fermentovaný čajový nápoj si získal srdce lidí, kteří se zajímají o zdravý životní styl. Jde o nápoj nabitý probiotiky, antioxidanty a vitamíny, který osvěží a zároveň prospěje tvému zdraví.

Co je to kombucha?

Kombucha je fermentovaný nápoj připravený z čaje, cukru a symbiotické kultury bakterií a kvasinek (SCOBY). SCOBY vypadá jako gelovitá placka (houba), která během fermentace přeměňuje čaj a cukr na nápoj bohatý na probiotika, enzymy, vitamíny a kyseliny.
 

Historie kombuchy

Původ kombuchy je zahalen tajemstvím, ale předpokládá se, že vznikla před více než dvěma tisíci lety v Číně během dynastie Qin. Odtud se rozšířila do Ruska a později do Evropy, kde se stala populární během první světové války. Dnes je kombucha celosvětově známá jako zdravý nápoj s mnoha příznivými účinky na zdraví.

Kombucha

Proč tento nápoj stojí za pozornost?

Podpora trávení

Kombucha obsahuje probiotika, což jsou prospěšné bakterie, které přispívají k rovnováze střevní mikroflóry. Zlepšení střevní mikroflóry může vést k lepšímu trávení a absorpci živin. Enzymy v kombuše také napomáhají štěpení potravy, což může ulevit od trávicích obtíží, jako je nadýmání a zácpa.


Detoxikace těla

Kombucha obsahuje kyselinu glukuronovou, která hraje důležitou roli v procesu detoxikace. Tato kyselina váže toxiny a pomáhá je vylučovat z těla. Kombucha také obsahuje antioxidanty, které bojují proti volným radikálům a snižují oxidační stres.
 

Posílení imunity

Díky vysokému obsahu vitamínů (zejména vitamínů B a C) a antioxidantů může pravidelná konzumace kombuchy přispět k posílení imunitního systému. Probiotika v kombuše také podporují zdraví střev, které je úzce spojeno s celkovou imunitou těla.
 

Zvýšení energie

Kombucha obsahuje malé množství kofeinu a vitamínů B, které mohou přispět k nárůstu energie a zlepšení koncentrace. Kyselina octová a další kyseliny, které vznikají během fermentace, mohou také pomoci stabilizovat hladinu cukru v krvi, což může vést k rovnoměrnější energii během dne.
 

Podpora kloubů a kůže

Kombucha obsahuje glukosaminy, které jsou známé svými protizánětlivými účinky a mohou přispět k ochraně a obnově kloubní chrupavky. Někteří lidé také uvádějí zlepšení stavu kůže díky pravidelnému pití kombuchy, pravděpodobně díky obsahu antioxidantů a detoxikačním účinkům.
 

Pomoc při hubnutí

Ačkoli kombucha není magickým prostředkem na hubnutí, její nízkokalorický obsah a schopnost podporovat zdravé trávení mohou být užitečné pro ty, kteří se snaží zhubnout. Některé studie naznačují, že kyselina octová může podporovat spalování tuků a snižovat chuť k jídlu.
 

Podpora duševního zdraví

Probiotika v kombuše mohou pozitivně ovlivnit stav střev, což je spojeno s lepší náladou a snížením rizika deprese a úzkosti. Kombucha také obsahuje vitamíny skupiny B, které jsou klíčové pro zdravou funkci nervového systému.

Má kombucha nějaké vedlejší účinky?

I přes své benefity může kombucha mít i některé vedlejší účinky, zejména pokud se konzumuje ve velkém množství nebo nesprávně připravena:

Trávicí potíže: Nadměrná konzumace může způsobit nadýmání, průjem nebo nevolnost.

Infekce: Pokud není kombucha správně připravena, může dojít ke kontaminaci škodlivými bakteriemi nebo plísněmi.

Alergické reakce: Někteří lidé mohou být citliví na složky kombuchy.

Kyselost: Kombucha je kyselý nápoj, což může u některých lidí způsobit podráždění žaludku nebo kyselý reflux.

Jak si doma vyrobit kombuchu?

Výroba kombuchy je relativně jednoduchá, ale vyžaduje pečlivost a čistotu. 

Zde je základní recept:

Ingredience:
  • Kombuchová huba
  • Černý, zelený nebo bílý čaj
  • Cukr
  • Voda
  • Skleněná nádoba
  • Gáza nebo čistá utěrka
Ingredience k výrobě kombuchy
Postup:

1. Uvař vodu a přidej čajové lístky nebo sáčky. Nech čaj louhovat asi 10 minut.

2. Odstraň čaj a přidej cukr. Míchej, dokud se cukr nerozpustí.

3. Nech čaj vychladnout na pokojovou teplotu.

4. Vlož kombuchovou hubu do skleněné nádoby.

5. Nalej čaj do skleněné nádoby tak, aby byla huba úplně ponořená.

6. Zakryj nádobu gázou nebo čistou utěrkou a upevni ji gumičkou.

7. Nech fermentovat na tmavém, teplém místě (18-24 °C) po dobu 7-10 dnů.

8. Po fermentaci přelij kombuchu do lahví, přes plastové sítko. Můžeš přidat ovocné šťávy nebo bylinky pro dochucení. Láhve skladuj v lednici.

Dávkování a užívání

Kombucha je silný nápoj, takže je nejlepší začít s menšími dávkami a postupně zvyšovat. Doporučené dávkování je 100-200 ml denně. Někteří lidé ji pijí jako denní tonikum, jiní si ji vychutnávají občas jako osvěžující nápoj.

Závěr

Kombucha je starodávný nápoj, který si získává stále větší popularitu díky svým zdravotním přínosům a unikátní chuti. Přestože je důležité si uvědomit možné vedlejší účinky, správně připravená a konzumovaná kombucha může být skvělým doplňkem zdravého životního stylu. Pokud se rozhodneš vyzkoušet výrobu vlastní kombuchy, postupuj pečlivě podle uvedených instrukcí a užívej si tento přírodní elixír zdraví.

Líbil se vám tento příspěvek? Pošlete ho dál...



Přihlášení zavřít