Doprava zdarma nad 1500 Kč + 5% sleva na první nákup pro registrované Zaregistrujte se :) Zasíláme i na SK. 

Jaká je správná hladina testosteronu v mužském těle?

02.10.23 13424x přečteno

Sdílet



Mužské svalnaté tělo a chemický vzorec pro testosteron

Množství hladiny testosteronu v těle se mění v průběhu celého života a záleží přitom na mnoha proměnných. Svou roli zde hraje jak věk a pohlaví, tak celkový zdravotní stav jedince. Obecně je známo, že testosteron je mužský hormon a jeho hladina je tak u mužů vyšší než u žen. Jaký vliv má testosteron na tělo muže a jaká je správná hladina se dočtete níže.

Co je to testosteron?

Mužský pohlavní hormon

Testosteron je silný mužský pohlavní hormon, který vzniká přirozenou cestou v Leydigových buňkách ve varlatech a v buňkách nadledvin. Jde to jeden ze čtyř androgenních hormonů, jehož dostatek je klíčový pro správnou funkci mužského organismu. Pokud jeho hladina klesne pod zdravé minimum, můžete pociťovat zhoršení tělesných i psychických funkcí. Má schopnost kontrolovat sexuální touhu, regulovat produkci spermií, podporovat tvorbu svalové hmoty, zvyšovat energii a podporovat imunitu a mužnost. Může dokonce ovlivňovat lidské chování spojené s agresivitou a soutěživostí.

Hladina testosteronu kulminuje těsně po dvacátém roce, kdy se cítíme plní sexuální touhy a celkově máme spoustu energie. Do věku 30–40 let máme hormonu obvykle stále ještě dostatek. Nicméně, tak jako ženy zažívají menopauzu, u mužů dochází k syndromu stárnoucího muže (tzv. Aging Male Syndrome). S přibývajícím věkem hladina testosteronu v těle postupně klesá. To může vést k řadě změn, jako je například snížení sexuální touhy, náladovost nebo únava. Příznaky nižší hladiny testosteronu (hypogonadismu) jsou přirozenou součástí procesu stárnutí.

Mezi nejčastější příznaky snížené hladiny testosteronu patří:
  • horší soustředění
  • náladovost
  • úbytek svalové hmoty
  • nižší libido – zájem o sex
  • problémy s erekcí
  • neplodnost
  • únava
  • zvýšené riziko Alzheimerovy choroby

Jaká je správná hladina testosteronu a jak ji lze zjistit?

Maximální hladiny testosteronu dosáhnou muži obvykle v letech dospívání – kolem 18 nebo 19 roku – a poté už dochází k postupnému úbytku. Lidské tělo může začít produkovat testosteron již v dětství, protože je zodpovědný za vývoj mužského reprodukčního systému.

Podle Americké urologické asociace by měl mít muž hladinu testosteronu alespoň 300 ng/dl – jakýkoliv výsledek pod tímto číslem je známkou toho, že má pacient nízkou hladinu testosteronu.

Pokud chceme zjistit, kolik testosteronu v těle máme, měří se v nanogramech na decilitr (ng/dl), je potřeba si dojít k lékaři na odběr krve. Nejlepší čas na testování testosteronu je ráno mezi 7. a 10. hodinou ráno, kdy jsou hladiny testosteronu nejvyšší.

 

Je důležité vědět, že jsou tři formy testosteronu: albumin, SHBG (sexuální hormon vázající globulin) a volný testosteron. Hodnota volného testosteronu představuje pouhá 2-3 % z celkového množství testosteronu v krvi. Z hlediska budování svalů je však jeho hladina velice důležitá. Testuje se buď na celkové množství testosteronu v krvi, anebo právě pouze na hodnotu volného testosteronu.

Volný testosteron je biologicky dostupná a aktivní forma testosteronu ve vašem těle, zatímco celkový testosteron je množství veškerého testosteronu ve vašem těle. Celkový testosteron vám řekne, kolik ho vaše tělo produkuje, zatímco volný testosteron ukazuje, kolik se ho ve vašem těle skutečně využívá.

Přijatelné hladiny testosteronu pro muže podle věkových skupin

Úbytek hladiny testosteronu podle věku

Děti: Prvních pár měsíců děti produkují 75-400 ng/dl. V době dosažení 10 až 11 let by se to mělo změnit na 7-130 ng/dl.

Raní dospívající: Ve věku 12 až 13 let by člověk měl mít 7-800 ng/dl, ale ve věku 15 až 16 let by měl být 100-1200 ng/dl.

Pozdní dospívající: Každý ve věku 17 až 18 let by měl mít hladiny testosteronu mezi 300-1200 ng/dl.

Dospělí: Dospělý (19 let a starší) by měl mít kdekoli mezi 240-950 ng/dl.

Další normální hladiny testosteronu podle věku v průběhu života

Střední, „normální“ hladiny testosteronu jsou přibližně:

  • 409-558 ng/dl (20-24 let),
  • 413-575 ng/dl (25-29 let),
  • 359-498 ng/dl (30-34 let),
  • 352-478 ng/dl (35-39 let),
  • 350-473 ng/dl (40-44 let).
PRŮMĚRNÁ HLADINA TESTOSTERONU 250–950 ng/dl (8,7–32,9 nmol/l)

Průměrná hladina celkového testosteronu je v rozmezí 250–950 ng/dl (v ČR se obvykle používají jednotky nmol/l, v tomto případě 8,7–32,9 nmol/l), někdy se uvádí až 1200 ng/dl. Nad 1000 ng/dl se jedná o, pro většinu lidí, nedosažitelnou hodnotu (pokud nepoužíváte anabolika), ale je dokázáno, že je možné ji dosáhnout.

 

NÍZKÁ HLADINA TESTOSTERONU 0–400 ng/dl (0–13,9 nmol/l)

Pokud se nacházíte v této škále, zřejmě máte řadu příznaků nedostatku.
Ani pokud jste mladí, není nízká hladina vyloučena.

 

NORMÁLNÍ HLADINA TESTOSTERONU 400–700 ng/dl (13,9–24,3 nmol/l)

Jedná se o zdravý stav a neměly by se objevovat žádné příznaky.

 

VYŠŠÍ HLADINA TESTOSTERONU 700–1000 ng/dl (24,3–34,7 nmol/l)

Při této hladině nemáte nejmenší problém s růstem svalů ani sexuálními funkcemi.
Uvedli jsme zde orientační rozmezí, kterým se můžete, ale nemusíte řídit.
Jak si řekneme v některém z dalších článků, udržovat si vysokou hladinu testosteronu se vám v každém případě vyplatí.

Doplňky stravy na vyrovnání hladiny hormonů

Líbil se vám tento příspěvek? Pošlete ho dál...



Přihlášení zavřít