Doprava zdarma nad 1500 Kč + 5% sleva na první nákup pro registrované Zaregistrujte se :) Zasíláme i na SK. 

Co způsobuje nízkou hladinu testosteronu?

01.01.24 815x přečteno

Sdílet



Nízká hladina testosteronu

Testosteron je klíčový mužský pohlavní hormon tvořený ve varlatech. Účastní se tvorby spermií, je důležitý pro tvorbu svalů a obecně je potřeba pro vývoj pohlavních znaků v období dospívání. S věkem začíná jeho hladina v těle klesat. Obvykle pokles testosteronu začíná po třicátém roce života. Již v tomto věku, případně později, se muži mohou setkat s příznaky jeho nedostatku.

Může za to věk!

Jak jsme již řekli v úvodu, hlavní příčinou snižující se hladiny testosteronu je stoupající věk. Příznaky nízké hladiny testosteronu se objevují obvykle až ve věku 45 a více let. Jak poznáte, jestli hormonu máte málo?

Časté symptomy úbytku testosteronu v těle:

  • snížená kvalita sexuálního života
  • vypadávání vlasů
  • úbytek svalové hmoty
  • psychické potíže
  • problémy se soustředěním
  • tvorba vrásek
  • přibývání na váze
  • velká prsa

S těmito příznaky se tedy můžete setkat, máte-li testosteronu málo. V takovém případě je vhodné obrátit se na odborníky a případně hladinu testosteronu v těle navýšit.

Příčiny nízké hladiny testosteronu

Co kromě věku může vést k poklesu hladiny testosteronu v těle? Odpověď na tuto otázku není tak jasná. Vědci tuto oblast stále zkoumají, nicméně se můžeme podívat na některé možné příčiny.

Nadváha

Asi nejpravděpodobnější příčinou významného poklesu testosteronu v těle je nadváha. Pokud máte vyšší množství tukové tkáně, než je zdrávo, váš mužský hormon se přeměňuje na ženský hormon estrogen. To má za následek tlumení tvorby testosteronu a následné změny na těle – mezi viditelné příznaky bezpochyby patří mužská prsa a tuk uložený zejména na břiše.

Diabetes II. typu

Existuje souvislost mezi diabetem II. typu a nedostatkem testosteronu. Diabetes může být spojen s problémy s erekcí.

Erektilní dysfunkce

Jestliže trpíte touto poruchou, měli byste si nechat pravidelně kontrolovat hladinu testosteronu. Ukázalo se totiž, že víc jak třetina mužů s erektilní dysfunkcí má nízkou hladinu mužského hormonu.

Kardiovaskulární potíže

Zatím se nepodařilo zjistit, zda je nízká hladina testosteronu příčinou nebo důsledkem kardiovaskulárních potíží, jako je onemocnění srdce, ateroskleróza či vysoký krevní tlak. Při těchto potížích však existuje možnost, že máte málo testosteronu.

Mládí překypuje testosteronem

Hladina mužského hormonu testosteronu začne rapidněji stoupat ve 12–13 letech a svého maxima dosáhne po 20. roce života. To se projevuje na mnoha úrovních – mladí muži jsou plní sexuální touhy, mají velké množství energie, bez potíží budují svalovou hmotu, vyznačují se touhou po úspěchu.

Stagnace v produkci testosteronu

Ve věku 30–40 let mají muži obvykle ještě dostatečné množství testosteronu. Po 40. roce však tělo začne vylučovat méně testosteronu. Každým rokem se jeho produkce snižuje zhruba o 0,4%. Pomalu se dostavuje syndrom stárnoucího muže (tzv. Aging Male Syndrome), obdoba ženské menopauzy. Spolu s tím se mohou začít objevovat první příznaky nedostatku tohoto hormonu. Patří mezi ně zejména snížené libido a snížená sexuální funkce, úbytek svalové hmoty a přibývání na váze. Dostavují se ovšem také změny psychické – menší vitalita, únava, výkyvy nálad, nedostatečná soustředěnost, úzkostné stavy či deprese.

Nedostatek testosteronu ve stáří

Zdroje se liší při uvedení přesného čísla, které by stanovilo nedostatek testosteronu. Setkáme se s hodnotou 13,9 nmol/l, s méně přísnou hodnotou 11 nmol/l, či dokonce s hodnotou 7 nmol/l. Pokud vám lékař zjistí nedostatečnou hladinu testosteronu, může vám doporučit substituční léčbu, která může vést ke zlepšení projevů nedostatku tohoto hormonu. Mezi pozitivní změny se určitě dají zařadit pocit větší životní pohody, lepší zachování svalové hmoty a síly, příznivější poměr tukové a netukové tkáně. Dochází také ke zlepšení sexuálních funkcí a hustoty kostí.

Doplňky stravy na vyrovnání hladiny hormonů

Trpíte-li některým ze symptomů úbytku testosteronu v těle, neváhejte a vyhledejte doplňky stravy na vyrovnání hladiny testosteronu. My jsme hledali doplněk, který na trhu neměl obdoby, ale takový jsme nenašli, tak jsme vyvinuli vlastní čistě přírodní produkt.

Líbil se vám tento příspěvek? Pošlete ho dál...



Přihlášení zavřít